Wat is een dia

wat is een diaWat is een dia?

In deze blog wordt antwoord gegeven op wat een dia is. De technische uitleg van een dia is dat het een positief ontwikkelde foto is op glas, kleur of zwart-wit. Positief ontwikkeld wil zeggen dat er na de negatieve ontwikkeling een tweede ontwikkeling van de foto wordt gemaakt met tussen belichting. Dit is nodig, want bij een negatieve ontwikkeling is nog geen kleur zichtbaar en worden de lichte plekken juist donker.

Een dia in de praktijk

Misschien nog wel belangrijker dan de technische uitleg, is het praktisch nut en de waarde van een dia. Vroeger, voor de entree van de digitale camera, werden dia’s gebruikt als middel om vakantiefoto’s te laten zien tijdens dia-avonden. Iets wat nu veel gebeurt via onder andere Facebook en Google+. Het praktisch nut van een dia was je vakantiefoto’s of foto’s van een documentaire eenvoudig aan grote groepen te laten zien. Een nadeel hiervan was en is dat je een diaprojector en diascherm nodig hebt, voordat je een presentatie kan geven.

 

De waarde van een dia

Dia’s werden dus gebruikt om favoriete herinneringen en momenten te laten zien aan (grote) groepen. Dit zegt dus iets over de waarde die mensen hechten dia’s. Het nadeel van dia’s is dat ze door invloeden van ouderdom kwaliteit verliezen. Iets wat eenvoudig kan worden tegengegaan door ze te digitaliseren. Bij ScanCorner begrijpen we dit en bieden daarom de mogelijkheid om tegen de hoogste kwaliteit en laagste prijs jouw herinneringen voor altijd te behouden. Het voordeel van gedigitaliseerde dia’s is dat je niet meer hoeft te klungelen met projectoren en schremen, maar dat je ze eenvoudig online kan delen met vrienden en familie!

 

Breng nog meer waarde naar je dia

ScanCorner waarborgt niet alleen de kwaliteit van je herinneringen en kostbare momenten, maar geeft ze nog meer waarde. Door dia’s te digitaliseren en handmatig te bewerken verwijderen wij stofvlekken, vekleuringen en krassen. Je dia’s krijgen daardoor een nog hogere kwaliteit. Gedigitaliseerd zijn zullen ze ook voor de toekomst veilig zijn en kan je ze eenvoudig delen met wie je maar wilt en wanneer je maar wilt

 

Relevante blogs

PPI en DPI

Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.