De eerste digitale camera

De eerste digitale camera

 

Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou brengen: Steven Sasson, de uitvinder van de voorloper van de huidige digitale camera. Zonder deze uitvinding, zou het nu niet mogelijk zijn om beelden en foto’s binnen enkele seconden te delen met mensen over de hele wereld.

 

Sasson werkte op zijn 24e jaar voor de Kodak Eastman Company, welke op dat moment marktleider was in camera’s, fotografische apparatuur en foto-ontwikkeling in de Verenigde Staten. Hij werkte aan een project waarin gebruiksmogelijkheden voor het onlangs ontwikkelde CCD (charged-coupled device) werden onderzocht. Al snel bleek dat de sensor van de CCD zeer gevoelig was voor licht. Hierdoor kon de sensor licht opvangen en omzetten in elektrische signalen.

 

Op dat moment was het helaas nog niet mogelijk om deze signalen voor een langere periode vast te houden, omdat deze te snel vervlogen. De oplossing hiervoor was de digitalisering, dat onlangs al was ontdekt en kon helpen om de elektrische signalen weg te schrijven op een digitaal cassettebandje. Deze werkwijze maakte het mogelijk om de data direct naar een magnetische strip te zenden. Het hele proces was zeer ingewikkeld en het ontwikkelde prototype bestond uit verschillende onderdelen van bestaande apparaten, zoals een analoog-digitaal omzetter van Motorola. Dit prototype leek nog weinig op de moderne camera: hij woog 4 kg, nam enkel zwart-wit foto’s, had een resolutie van 0.01 megapixels en een sluitertijd van 23 seconden.


steve-sasson Steven Sasson met de eerste digitale camera Kodak

In aanvulling op dit prototype ontwikkelde Sasson een playback functie, waardoor de fotograaf kon kijken naar zijn foto’s met een afspeelapparaat. Dit apparaat kon bijvoorbeeld worden verbonden met een gewone tv om de beelden vergroot te laten zien. Hoewel deze uitvinding een technische doorbraak was binnen de fotografie, was Kodak’s enthousiasme zeer beperkt. Het bedrijf was in de veronderstelling dat de concurrentie de uitvinding van de “digitale camera” zou overnemen waardoor deze technologie de markt zou gaan overheersen. De managers van Kodak waren in feite bang om hun marktpositie te verliezen. Om deze reden besloot het bedrijf de uitvinding geheim te houden en zo hun monopolie te behouden. Dit besluit en het feit dat Kodak niet wilde aanpassen naar de hedendaagse veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van de fotografie, waren onder andere de oorzaken van Kodak’s faillissement in 2012.

We hopen dat u deze blog interessant vond en we verwelkomen u op onze website.

Met hartelijke groet,

Het ScanCorner team
Geplaatst in Uncategorized

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.