Wat is DPI

PPI en DPI  PPI en DPI

Wat is PPI, en wat is DPI? PPI betekent ‘pixels per inch’ en DPI betekent ‘dots per inch’. In de praktijk worden deze termen uitwisselbaar gebruikt. In de foto-industrie is DPI de meest gangbare term, vandaar dat ScanCorner ervoor gekozen heeft om DPI aan te houden.

DPI

Dots Per Inch vertelt informatie over de kwaliteit van een foto en de print. Hoe dichter de puntjes (dots) van een foto bij elkaar staan des te scherper de foto. Een onscherpe foto kan je dus scherp krijgen door de dots dichter bij elkaar te brengen, dit doe je door de foto te verkleinen. 300 DPI betekent dus dat er per inch (2,54 cm) 300 puntjes worden afgedrukt.

 

Bij het afdrukken van beeldmateriaal wil je liever niet dat dit te klein wordt of kwaliteit verliest. Door 35mm dia’s op 3000 DPI te scannen zorg je ervoor dat de kwaliteit van de originele dia’s bewaard blijven. Met 3000 DPI kunnen ze daarom ook op elke grote worden afgedrukt. Een foto is al groter dan een 35mm dia en hoeft daarom op minder (600 dpi) te worden gescand.

 

De term DPI wordt gebruikt bij het afdrukken van foto’s, omdat het de afdruk kwaliteit weergeeft. Als een foto, dia, negatief of APS nog digitaal is dan is het goed om te letten op het aantal megapixels en de totale resolutie.

 

Relevante blogs:

Megapixels

 
Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.