Resolotie voor foto, film en video

Resolutie in foto, video en film Resolutie in foto, video en film
In deze blog beantwoorden we de twee vragen: 1) Wat betekent resolutie? 2) Waarom is het belangrijk om op de resolutie te letten bij het digitaliseren van analoge beelden.  

Wat betekent resolutie

De resolutie vertelt hoeveel pixels er in een digitale foto zitten. Zie je het volgende: resolutie 3.000 x 2.000, dan weet je nu dat er 3.000 x 2.000 pixels in een digitale foto zitten. Dit betekent dat die foto 3.000 pixels hoog is en 2.000 pixels breedt oftewel uit 6.000.0000 pixels bestaat. De ‘dichtheid’ van een afgedrukte foto wordt uitgedrukt in DPI, het aantal afgedrukte puntjes per inch (2,54 cm).Bij een digitale foto spreken we dus over een resolutie in pixels en bij een afgedrukte foto wordt de resolutie uitgedrukt in DPI’s. Het is belangrijk om deze twee goed uit elkaar te houden!

 

Het belang van een goede resolutie

Een hoge resolutie zorgt ervoor dat je foto’s kan uitvergroten, zonder kwaliteit te verliezen. Bij een te lage resolutie in je foto’s, dia’s of negatieven kan je bij het vergroten van de foto individuele stippen (dots) zien. Een resultaat zoals we van oude krantenfoto’s gewend zijn, maar niet meer op zitten te wachten.Van onder andere analoge foto’s, dia’s en negatieven op zich kan de resolutie niet meer verhoogd worden. Door deze op de hoogst mogelijke resolutie (3000 dpi) te scannen kunnen ze wel met de hoogste kwaliteit worden bewerkt en afgedrukt.

 

Relevante blogs:

Megapixels

PPI en DPI

 
Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.