Wat zijn Megapixels

Wat zijn MegapixelsWat zijn Megapixels

Wat is een megapixel? Om dit uit te leggen splitsen we het woord megapixel op in drie woorden: mega, picture en element. Mega betekent miljoen, een megapixel drukt het aantal pixels dus uit per miljoen. De volgende vraag wat betekent dan één pixel? Één pixel staat voor één puntje op het scherm van je computer of camera. Veel pixels (puntjes) bij elkaar vormen een beeld. Het woord pixel is een samenvoeging van de woorden picture en element wat dus voor één gekleurde punt staat.

Het belang van Megapixels

Hoe meer Megapixels des te meer details in een beeld worden opgenomen. Meer is dus altijd beter? Niet altijd, want op een bepaald moment worden er meer details opgenomen dan met het blote oog kan worden waargenomen. Vanaf dat moment kost het alleen maar opslagruimte zonder return in kwaliteit.

 

De resolutie van een digitale foto wordt uitgedrukt in megapixels. Een hogere resolutie duidt op meer megapixels (gekleurde puntjes per foto) en daarom op meer detail.

 

Omrekenen DPI naar Megapixels

Wanneer u bijvoorbeeld 35mm negatieven laat digitaliseren op onze resolutie van 3000 dpi betekent dit dat deze een resolutie van 12 Megapixels krijgen. Zie hieronder een kleine omrekentabel voor verschillende beeldformaten.

 

MATERIAAL

FORMAAT

RESOLUTIE

MEGAPIXEL

Dia (35mm)

24 x 36 mm

3000 dpi

12 Megapixel

Dia (127)

40 x 40 mm

3000 dpi

22,3 Megapixel

Negatief (35mm)

24 x 36 mm

3000 dpi

12 Megapixel

Negatief (6 x9 cm)

60 x 90 mm

1200 dpi

12 Megapixel

Foto (10 x 15 cm)

100 x 150 mm

600 dpi

8,4 Megapixel

Foto (15 x 20 cm)

150 x 200 mm

600 dpi

16,7 Megapixel

 

Relevante blogs:

PPI en DPI


Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.