VHS

Wat is VHS  Wat is VHS?

 

VHS is een veel gebruikte afkorting, maar waar staat de afkorting voor en wat zijn de bijzonderheden daarvan? In deze blog leggen we uit wat VHS betekent en wat je kan doen om je VHS-beelden te bewaren.

 

VHS

De afkorting VHS staat voor ‘Video Home System’ en is het standaardformaat voor het afspelen van video’s. Dit ging niet eenvoudig, want in de jaren zeventig en tachtig heeft er een felle strijd gespeeld tussen verschillende formaten. Uiteindelijk is VHS dus de standaard geworden. In de cassettes zit een band waarop informatie geschreven wordt doormiddel van een elektromagnetische spoel. De informatie wordt aangebracht in de vorm van beeld- en geluidfrequenties. Deze informatie wordt afgelezen door miniscule videokopjes van gelijmd ijzerpoeder waar de band langs heen draait. Door veelvuldig afspelen kan de informatie op de VHS beschadigd raken. Het lint waarop de informatie staat geschreven is vergankelijk materiaal, waardoor ook de tijd op zich de kwaliteit van banden aantast. Ook de technologische ontwikkelingen vormen een bedreiging voor VHS, want door de opkomst van DVD en Blue-Ray is VHS en de videorecorder aan het uitsterven.

 

VHS naar DVD

Om het oude beeldmateriaal van je VHS toch te bewaren is het wijs om deze te digitaliseren. Digitaliseren betekent de informatie om te zetten naar nullen en enen die je daarna op een DVD kan branden en op je harde schijf kan opslaan. Het voordeel hiervan is dat je oude beelden, niet verteerd worden door de tijd of onherroepelijk beschadigd raken door vaak af te spelen.

 

VHS beelden die toch al beschadigd zijn geraakt worden bij ScanCorner handmatig hersteld tijdens het digitaliseringsproces. Hierdoor helpt ScanCorner je jouw herinneringen voor altijd te bewaren in de best mogelijk conditie.

 

Relevante blogs

 

Resolutie in foto, video en film


Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.  
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.