Wat is een Foto

Wat is een foto  De Foto

We zien dagelijks foto’s, omdat ze overal gebruikt worden voor allerlei doeleinde. Foto’s zijn dus eigenlijk erg belangrijk. Niet voor niets bestaat de uitdrukking: een foto zegt meer dan duizend woorden. Voor veel mensen zijn foto’s daarom ook belangrijk omdat ze veel verhalen bevatten over vroeger. Bij ScanCorner zijn we ons daar bewust van en geven je daarom graag wat meer achtergrond informatie over foto’s.

Betekenis van het woord foto

Het woord foto is een samenstelling van de Oud-Griekse woorden: Phos (licht) en Graphis (pen). In dit woord ligt dus al besloten dat een foto gebruikt maakt van licht om iets op ‘tekenen. Dit licht werd in het begin en eigenlijk tot het digitale fototijdperk gevangen door gevoelige platen, vaak glas. Deze platen vangen de licht golven op en zetten deze door elektrische spanning om in beeld. Digitale camera’s vangen het licht op met een lichtgevoelige chip. Deze chip zorgt via software voor een beeld. Het aardige is dus dat ondanks de vogelvlucht die fotografie heeft gemaakt het het ‘foto’ nog steeds beschrijft wat er bij fotografie gebeurt: schrijven met licht. Gelukkig kunnen we nu wel foto’s binnen een fractie van een seconde maken, want vroeg in de negentiende was soms wel acht uur voor een foto nodig!

Door de ontwikkeling van analoge fotografie naar digitale fotografie is er een verschil ontstaan tussen de woorden foto’s nemen en maken. Een foto neem je met een camera en maak je met fotobewerkingsprogramma’s, zoals photoshop. Sinds tien jaar, toen de foto-digitaliseringsmarkt echt begon te ontstaan is er een derde verschil bijgekomen: foto’s digitaliseren/repareren. Gemaakte analoge foto’s zijn vergankelijk en nauwelijks te bewerken. Dit is jammer, want met het vervagen van je foto vervagen ook je herinneringen. Daarom digitaliseert ScanCorner oud beeldmateriaal, om je herinneringen te behouden. Wij nemen geen foto’s en maken ook geen foto’s, want we bewerken oude foto’s niet tot nieuwe foto’s. Wij herstellen ze graag in hun oude staat, een ander beeld, maar dezelfde foto.

Relevante blogs:

Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.

Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.