Online uw bestanden bewaren!
U bent gewend uw bestanden, foto’s, video’s, documenten, op te slaan op uw eigen computer. Op de ingebouwde harde schijf, een externe harde schijf, een usb-stick of een dvd. De afgelopen jaren is daar een extra mogelijkheid bijgekomen: de cloud (Engels voor wolk).Eenvoudig gezegd is de cloud een opslagruimte voor bestanden, die niet in de directe omgeving van uw computer staat maar op een hele andere plek op de wereld. In wezen gaat het nog steeds om harde schijven, maar dan bij een computer van een bedrijf dat een cloud aanbiedt. Om uw bestanden op te slaan of te bekijken, gebruikt u uw internetverbinding.
Clouddiensten
Steeds meer bedrijven bieden mensen met een account (gratis) opslagruimte aan. Wie een account heeft aangemaakt, kan inloggen op de betreffende site. Daar kunnen bestanden opgeslagen, bewerkt en gedeeld worden. Ook is er doorgaans een programma te downloaden om vanaf de pc de bestanden te beheren. De twee meest populaire opslagdiensten zijn:Dropbox
Wie zich aanmeldt, krijgt gratis 2 GB opslagruimte. Wie aan 2 GB niet genoeg heeft, zal tien euro per maand (of 99 euro per jaar) moeten betalen voor 1.000 GB aan opslagruimte. Er zijn echter goedkopere manieren, zo krijg je vaak gratis tientallen GB’s aan ruimte als je voor de eerste keer met een Samsung of HTC-telefoon op Dropbox inlogt.Dropbox integreert naadloos met Windows en OS X, waardoor de online mappen op de eigen pc beheerd kunnen worden. Ook zijn er goede apps voor onder meer iOS en Android. Via de webversie kunnen bestanden overal ter wereld op elke pc benaderd worden. Daarnaast is het mogelijk om een map te delen met anderen. Dat kan handig zijn als je samen aan een opdracht werkt, of als je vakantiefoto’s wilt delen met vrienden en familie. Wie per ongeluk iets verwijdert, of een onbedoelde aanpassing heeft gemaakt, kan documenten to 30 dagen terug in de tijd herstellen.
Google Drive
Google Drive is waarschijnlijk de meest uitgebreide opslagdienst die er is. Ten eerste krijgt iedereen gratis 15 GB opslagruimte. Het grootste verschil met alle andere cloudopslagdiensten is echter de mogelijkheid om documenten meteen te bekijken en zelfs te bewerken. Drive kan overweg met Office-documenten, maar de kans bestaat dat de opmaak de vertaalslag niet helemaal overleeft. Ook pdf-jes, foto’s en filmpjes kunnen bekeken worden in de browser, mits ze maar kleiner zijn dan 25 MB.Net zoals Dropbox zijn er mobiele apps te downloaden, voor alle bestaande platformen. Google versleutelt bestanden die geüpload worden, net zoals Dropbox. Google maakt gebruik van 128bit-versleuteling, terwijl Dropbox 256bit-versleuteling toepast. Op dit moment is 128bit niet of nauwelijks te kraken maar in de toekomst komt daar mogelijk verandering. De verwachting is dat 256bit-versleuteling door hedendaagse technologie nooit te kraken zal zijn.
Hoe veilig is cloud computing eigenlijk?
Als het gaat om de veiligheid van je gegevens binnen de cloud, zijn de risico’s niet groter dan het werken met een USB-stick met het gebruiken van een cloud server. Het is wel van belang dat je voor elke clouddienst een sterk en uniek wachtwoord kiest. Let ook op met wie je afzonderlijke mappen en bestanden deelt; vaak kun je dit heel precies in de cloud-app aangeven. Gaat uw computer stuk?! Geen paniek! De bestanden staan online, dus als u computerproblemen krijgt, zijn ze veilig. U logt na herstel van uw computer in en alles staat gewoon online zoals u het hebt achtergelaten.Bron: Nutech.nl Plusonline.nl