Hoe vergaat beeldmateriaal over de tijd

Hoe vergaan foto’s over de tijd?

Onze cultuur wordt steeds meer gedomineerd door beelden, maar ondertussen zijn we ons niet bewust van de dreiging dat miljoenen foto’s en andere beeldmaterialen verloren dreigen te gaan. Maar hoe kan dit eigenlijk? En hoe kan de kwaliteit van beeldmateriaal bewaard blijven?

Verkleuring en vervaging

Vanaf de jaren 50 tot eind jaren negentig werden foto’s overwegend op de volgende traditionele wijze afgedrukt. Op het fotopapier wordt eerst een laag gele inkt aangebracht. Daarna volgt een laag kleur met magenta gevolgd door een toplaag cyaan inkt. De cyaan inkt en de gele inkt vervagen eerder dan de magenta inkt waardoor op termijn een roze waas over de foto heen komt (zie onderstaande foto). Ongeacht of een foto eerst met een analoge of digitale fotocamera is gemaakt, zodra het beeld wordt afgedrukt wordt het aan dezelfde gevaren blootgesteld. Deze gevaren zijn hoge temperaturen, luchtvochtigheid, water en licht.

foto kwaliteit

Hoge temperaturen en luchtvochtigheid

Dit zijn de twee meest belangrijke en natuurlijke beïnvloedende factoren voor de stabiliteit van de kleurenprints. Hoge temperaturen en luchtvochtigheid moeten te allen tijde worden voorkomen. Deze twee factoren beïnvloeden alle kleur gedrukte materialen in negatieve wijze en versneld het kwaliteitsverlies. Daarbij stimuleren plekken met hoge temperaturen en luchtvochtigheid schimmelgroei die moeilijk te verwijderen is. Kelders en zolders zijn daarom vaak de slechtste, maar helaas meest gekozen, plek om beeldmateriaal te bewaren. Daarnaast zijn zolders vaak blootgesteld aan hoge temperaturen, zeker in de zomer. Kelders hebben vaak een hoog vochtgehalte. Vooral negatieven zijn gevoelig voor vocht, doordat de zilverkristallen door hoge luchtvochtigheid oxideren ontstaat er een grijze waas.

Schade door licht

Blootstelling aan licht zorgt ervoor dat de kleuren op beeldmaterialen vervagen. Veel mensen vinden het leuk om hun beeld materiaal te laten zien, waardoor er veel blootstelling aan licht is. De mate van vervaging is afhankelijk van de lichtintensiteit. Hoe hoger de lichtintensiteit, des te sneller de vervaging optreedt. Ook materialen die langere tijd aan licht zijn blootgesteld, zoals foto’s in fotolijstjes, vervagen eerder.

Bewaar tips

Bij ScanCorner krijgen we veel beeldmaterialen te zien die onnodig beschadigd zijn. Dit kunnen wij helemaal herstellen, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom geven we hieronder drie adviezen hoe je beschadigingen kan voorkomen.

1. Bewaar je beeldmateriaal op een droge plek
Vocht is een grote vijand van je beeldmateriaal. Het kan ervoor zorgen dat de lijm loslaat en foto’s vervormen. Daarnaast kunnen deze lijmresten ook andere foto’s beschadigen! Foto’s die worden blootgesteld aan vocht krijgen ook lelijke (schimmel)plekken, die moeilijk te verwijderen zijn.
 
2. Zorg dat je oude foto’s en films luchtdicht verpakt zijn
Luchtdichte verpakkingen houden ongewenste stofdeeltjes buiten. Stofdeeltjes kunnen vlekjes vormen op bijvoorbeeld negatieven en dia’s. Bij ontwikkelen of afspelen hiervan gaat de kwaliteit zichtbaar verloren. Het kan al helpen om de randen van een doos waar je ze in bewaard af te plakken.
 
3. Voorkom blootstelling aan de zon
Zonlicht zorgt ervoor dat je foto’s, negatieven en dia’s sneller verkleuren. Kleuren vervagen of verliezen hun originele kleur. Zorg er daarom voor dat je foto’s opbergt buiten het bereik van de zon. Een oude schoenendoos is hiervoor een plek.

Mocht je erachter komen dat je foto’s toch al zijn beschadigd door vocht, stof of de zon, dan kan je deze beschadigingen bij ScanCorner laten herstellen. Tijdens het digitaliseren van je oude beeldmateriaal herstellen wij deze beschadigingen met grote precisie.  
Posted in Uncategorized

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

  • De eerste digitale camera
    De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Read more › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
  • België
    België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DPD een speciale… Read more › The post België appeared first on ScanCorner.
  • Instagram en de kracht van afbeeldingen
    Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Read more › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
  • Oude negatieven Antarctica gevonden
    Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Read more › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
  • Foto- en videoformaten
    Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Read more › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.