Geschiedenis fotografie |
Het woord fotografie is een samenstelling van de Griekse woorden: Photos (licht) en Graphos (tekenen). Fotograferen is dus eigenlijk tekenen met licht. Door een lens wordt het licht gefocust op een lichtgevoelig oppervlak dat het opgevangen licht omzet in een echt beeld. Bij digitale fotografie krijgen de pixels een elektronische lading die samen ene digitaal beeld vormen dat direct waarneembaar is.
De permanente foto was ontwikkelt in 1822 door de Fransman Nicéphore Niépce, maar is helaas verloren gegaan in poging om deze te kopieëren. Hij maakte een aantal jaar later de eerste permanente foto met een camera obscura. Vanaf dat moment is er door veel uitvinders/fotografen geëxpirimenteert om met kortere sluitertijden betere foto’s te maken. In 1838 is door de Fransman Daguerre de eerste foto gemaakt van een persoon: een voorbijganger die lang genoeg over zijn schoenen strikken deedt om binnen de sluitertijd te vallen. In 1839 heeft hij voor het eerst een glazen negatief ontwikkelt. In 1884 is Door George Eastman de eerste film ontwikkeld wat heeft geleidt tot de moderne fotografie.
Zwart-wit foto’s hebben jaren lang de fotografiemarkt gedomineerd, omdat dit goedkoper was dan kleurenfotografie. De kleuren en contrasten tussen lichte en donkere schaduwen definiëren zwart-wit foto’s. Ondanks dat kleurfotografie pas in de midden jaren negentig doorbrak werd het in 1856 al de eerste kleurenfoto gemaakt door James Clerk Maxwell. In deze tijd was het moeilijk om de kleuren langer tijd vast te houden door een gebrek aan kwalitatief gevoelig materiaal. In het begin werden voornamelijk de drie basiskleuren, groen, blauw en roord gebruikt. Kodak introduceerde in 1935 de eerste moderne kleurencamera die aparte filters voor de drie kleuren had.
Het was Sony die in 1980 de eerste digitale camera voor consumenten onthulde. Hierdoor werd film overbodig gemaakt. Daarmee ontstaat gelijk ook de mogelijkheid om bestaande foto’s te manipuleren. Digitale fotografie is nu de dominante vorm van fotografie en wordt zowel door amateur en professionele fotografen gebruikt, maar ook door wetenschappers en kunstenaars.Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.