Geschiedenis Fotografie

IMG005Geschiedenis fotografie

 

Het woord fotografie is een samenstelling van de Griekse woorden: Photos (licht) en Graphos (tekenen). Fotograferen is dus eigenlijk tekenen met licht. Door een lens wordt het licht gefocust op een lichtgevoelig oppervlak dat het opgevangen licht omzet in een echt beeld. Bij digitale fotografie krijgen de pixels een elektronische lading die samen ene digitaal beeld vormen dat direct waarneembaar is.

De permanente foto was ontwikkelt in 1822 door de Fransman Nicéphore Niépce, maar is helaas verloren gegaan in poging om deze te kopieëren. Hij maakte een aantal jaar later de eerste permanente foto met een camera obscura. Vanaf dat moment is er door veel uitvinders/fotografen geëxpirimenteert om met kortere sluitertijden betere foto’s te maken. In 1838 is door de Fransman Daguerre de eerste foto gemaakt van een persoon: een voorbijganger die lang genoeg over zijn schoenen strikken deedt om binnen de sluitertijd te vallen. In 1839 heeft hij voor het eerst een glazen negatief ontwikkelt. In 1884 is Door George Eastman de eerste film ontwikkeld wat heeft geleidt tot de moderne fotografie.

 

Zwart-wit foto’s hebben jaren lang de fotografiemarkt gedomineerd, omdat dit goedkoper was dan kleurenfotografie. De kleuren en contrasten tussen lichte en donkere schaduwen definiëren zwart-wit foto’s. Ondanks dat kleurfotografie pas in de midden jaren negentig doorbrak werd het in 1856 al de eerste kleurenfoto gemaakt door James Clerk Maxwell. In deze tijd was het moeilijk om de kleuren langer tijd vast te houden door een gebrek aan kwalitatief gevoelig materiaal. In het begin werden voornamelijk de drie basiskleuren, groen, blauw en roord gebruikt. Kodak introduceerde in 1935 de eerste moderne kleurencamera die aparte filters voor de drie kleuren had.

Het was Sony die in 1980 de eerste digitale camera voor consumenten onthulde.  Hierdoor werd film overbodig gemaakt. Daarmee ontstaat gelijk ook de mogelijkheid om bestaande foto’s te manipuleren. Digitale fotografie is nu de dominante vorm van fotografie en wordt zowel door amateur en professionele fotografen gebruikt, maar ook door wetenschappers en kunstenaars.

Heeft u een waardevolle toevoeging op deze blog, of bent het niet met de inhoud eens, dan horen wij dat graag! Wij houden van directe en open feedback.
Geplaatst in Verklarende_woordenlijst

Meer weten?

Selecteer:

Dia's igitaliseren Negatieven digitaliseren
Foto digitaliseren APS digitaliseren
VHS naar DVD omzetten Mini DV naar DVD omzetten
HI8 naar DVD omzetten 8mm naar DVD omzetten

Of ga direct naar: Bestellen

 • De eerste digitale camera
  De eerste digitale camera   Fotografie was niet altijd zo gemakkelijk en snel zoals het nu is: 1973 was een jaar zonder smartphones en apps zoals Snapchat en Instagram. Echter, was er een man die daar snel verandering in zou… Lees meer › The post De eerste digitale camera appeared first on ScanCorner.
 • België
  België Onze services voor klanten in Nederland zijn al lange tijd goed geregeld. Voor onze klanten in België helaas niet. Omdat wij met enige regelmaat vragen kregen van potentiële klanten uit België hebben wij in samenwerking met DHL een speciale… Lees meer › The post België appeared first on ScanCorner.
 • Instagram en de kracht van afbeeldingen
  Instagram en de kracht van afbeeldingen     Gebruikt u Instagram al en wilt u meer likes op uw foto’s? Dan hebben wij een aantal goede adviezen voor u! Deze tips zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op Instagram foto´s,… Lees meer › The post Instagram en de kracht van afbeeldingen appeared first on ScanCorner.
 • Oude negatieven Antarctica gevonden
  Honderd jaar oude negatieven Antarctica gevonden in blok ijs     Tijdens de renovatie van een oude verkenningshut op Antarctica deden conservatoren van het Zealand Antarctic Heritage Trust een bijzondere ontdekking. Ze vonden een doos met tweeëntwintig aan elkaar geplakte… Lees meer › The post Oude negatieven Antarctica gevonden appeared first on ScanCorner.
 • Foto- en videoformaten
  Fotoformaten JPEG (.jpg) Joint Photographic Experts Group.  ScanCorner gebruikt standaard JPEG bestandsindelingen. JPEG biedt een goede balans tussen de grootte van het bestand en kwaliteit van uw foto. JPEG-bestanden zijn door de relatief kleine bestandsgrootte goed geschikt om op een website… Lees meer › The post Foto- en videoformaten appeared first on ScanCorner.