Dia’s, foto’s en negatieven scannen
De smartphone als scanner?Smartphones, ze helpen ons op steeds meer gebieden in ons leven, overal lees je er berichten over. Er is bijna niets wat je in je het dagelijkse leven niet kan met de smartphone. De nieuwste modellen kunnen zelfs ook dia’s, kleurnegatieven, zwart-witfilms en foto’s scannen. Nu al zijn er tal van fabrikanten van zogenaamde smartphone scanners. Het gebruik van het woord scanner is eigenlijk onterecht, omdat er alleen maar een foto van het analoge beeld gemaakt wordt.
Volgens de fabrikanten was het nog nooit zo eenvoudig om negatieven, dia’s en foto’s te digitaliseren. Alles wat je moet doen is het analoge beeld in de houder leggen, de bijpassende app te starten en de foto te maken. Daarna doorschijnt een in de ‘scanner’ geïntegreerd lichtpaneel de film over het gehele oppervlak. Zijn de dia’s en negatieven gescand, dan kan men met de app eventueel kleur helderheid aanpassen.
Een waardige concurrent of gewoon een speeltje?
Een veel genoemde scanner is de Somikon SD-345. Deze functioneert zoals hierboven beschreven en is vergeleken met andere ‘scanners’ concurrerend. Een dergelijke app en houder is leuk en aardig, maar er wordt nergens over de kwaliteit gesproken. Terwijl de kwaliteit van het scannen juist de hoogste prioriteit moet hebben als het gaat om het digitaliseren van oude herinneringen. Bij een praktijktest liet de SD-345 het afweten. Bij het zogenaamde ‘scannen’ valt standaard 3 mm van het beeld weg, omdat deze door de houder wordt overdekt. Daarnaast is licht van de scanner zeer duidelijk op het beeld te zien. Conclusie: het is een leuk speeltje, dat geen kwaliteit levert.De ‘Scanner’ voor de smartphone is een speeltje in de categorie amusement. Dia’s, foto’s en negatieven die ‘gescand’ worden krijgen echter altijd een lage kwaliteit. Het is dan wel zeer snel en relatief eenvoudig, maar wie goede kwaliteit wil, zal naar een professionele partij zoals ScanCorner moeten gaan.